Yol Tarifi Al Hemen Ara

Tedaviler

Saç Ekimi

Saç dökülmesi, günümüzde erken yaşlarda başlayan önemli bir sorundur. Yaygın olarak erkeklerde yirmili yaşlardan itibaren görülmeye başlayan saç dökülmesi problemi, bazı durumlarda kadınlarda da görülebilir. Saçların incelmesi ve ön saç çizgisinin gerilemesi şeklinde başlayan saç dökülmesi erkeklerde genetik, kadınlarda ise hormonal sebeplere ve bazı hastalıklara bağlı olarak gelişebilir. Saç dökülmesi şikayeti bulunan kişiler öncelikle bir sağlık taramasından geçerek saçlarda dökülmeye neden olan bir sağlık sorunlarının olup olmadığını öğrenmelidir. Vitamin ve mineral eksiklikleri ve hormonal sorunlar gibi saç dökülmesine yol açabilecek sağlık sorunlarının tespit edilmesi durumunda ilk olarak bunlara ilişkin tedavi uygulanması gerekir. Gereken tedaviler uygulandıktan sonra dökülme devam ediyorsa veya saçlarda iyileştirilemeyecek düzeyde açılmalar meydana gelmiş ise saç ekimi işlemi yapılabilir.Günümüzde etik olarak 22 yaş üzerine saç ekimi yapılması ihtiyaç varsa uygun olarak değerlendirilir. Bu nedenle 22 yaşından büyük olup saç dökülmesi sorunu yaşayan tüm bireylere rahatlıkla saç ekimi yapılabilir.

 

DHI Yöntemi ile Saç Ekimi

Son dönemde kullanımı yaygınlaşan bir diğer saç ekim tekniği ise DHI saç ekimidir. Tıraşsız saç ekimi olarak da adlandırılan DHI ile saç ekimi, adından da anlaşılacağı üzere saçların tıraş edilmesini gerektirmez. DHI saç ekimi yönteminin amacı, var olan saçlara zarar vermeden saçların seyrek olduğu bölgelerdeki açılmalara odaklanılarak daha sık ve daha doğal bir saç ekimi işleminin yapılabilmesidir. DHI yönteminde saçların doğal bir görünüme kavuşturulmasının yanı sıra hastanın günlük yaşamına bir an önce dönmesi de amaçlanır. Ekim işlemine başlanmadan önce yüksek çözünürlüklü kamera ile saç ekimi yapılacak bölge ve donör bölge, bilgisayar ortamında analiz edilir. Analizin amacı saç tipi, dökülme yoğunluğu, ekim yapılacak alanın yoğunluğu ve alınabilecek kök miktarının tespit edilmesidir. Analiz sonucunda saçlar bir miktar kesilir ve ekim yapılacak bölgenin tasarımı yapılır. Daha sonra hastanın acı hissetmemesi açısından donör bölgeye lokal anestezi yapılır ve ense bölgesinin uyuşması sağlanır. Daha sonra mikro uçlar ile saç kökleri alınır ve saç köklerinin hem sağlığını artıracak hem de zarar görmesini engelleyecek bir solüsyon içerisinde bekletilir. Donör bölgeden kök alım işlemi bittikten sonra ekimin yapılacağı alana lokal anestezi uygulanır.

Anestezi işleminin tamamlanmasının ardından mikro uçlara yerleştirilen greftler, saçın çıkış yönüne ve doğal yapısına uygun olarak tasarımı yapılan bölgenin en önünden seyrek bölgelere doğru ekilmeye başlanır. DHI yöntemindeki amaç, mevcut saçları koruyarak yeni saçlar ekmektir ve işlem süreci mevcut saçlara herhangi bir zarar verilmeden tamamlanır. Bu yöntemde herhangi bir kanal açma durumu söz konusu olmadığından kabuklanma süresi oldukça kısadır ve buna paralel olarak iyileşme de daha hızlı gerçekleşir. Az miktarda oluşan kabuklanma bir hafta içerisinde tamamen dökülür. İki ila üç hafta arasında ekilen saçların dökülmesi gerçekleşir. Üçüncü ay ile birlikte ekilen saçlar yavaşça uzamaya başlar ve altıncı ay ile birlikte saçların büyük bir kısmı çıkmış hale gelir. Bir yılın tamamlanmasından itibaren ise saç eski doğal görünümünü kazanmaya başlar ve ekim yapılan köklerin bir daha dökülmesi gerçekleşmez.

Yukarıda belirtilen tekniklerden hangisinin kullanılması gerektiği, hastanın ihtiyacı ve talebi doğrultusunda hekim tarafından yapılacak muayenenin ardından kararlaştırılır. Tüm işlemler lokal anestezi altında yapıldığından ağrı veya acı hissi yaşanmaz, bu nedenle hastaların bu gibi endişelere kapılmasına gerek yoktur. Ekim yapılacak alanın genişliğine göre değişmekle birlikte genellikle tüm aşamaları ile saç ekimi operasyonu ortalama altı-yedi saat kadar sürer. Saç ekimi sonrasında hekiminiz sizi dikkat etmeniz gerekenler konusunda bilgilendirir ve saçı yıkamaya başladıktan sonra kullanacağınız özel bir şampuan önerir. Saç ekiminden sonra oluşan kabuklanma, kaşıntı, kızarıklık, dökülme gibi durumlar normaldir ve iyileşme sürecinin bir parçası olarak değerlendirilebilir. İyileşme süreci kişiden kişiye değişir, fakat işlemin ardından bir-iki hafta içerisinde kızarıklık, kabuklanma, kaşıntı gibi belirtiler tamamen ortadan kalkar. İyileşme sürecinin bitmesiyle birlikte ekilen saçlar hemen uzamaya başlar. Fakat istenilen doğal görünümün elde edilmesi altı ay ile bir yıl arasında bir süreç gerektirir. Bu süreç kişiden kişiye değişir.

Saç dökülmesi ve kellik, ileri yaştaki kişiler kadar gençlerin de başlıca sağlık problemleri arasında yer alır. Yirmili yaşlardan itibaren görülmeye başlayan saç dökülmesi sorunu, hem kadınları hem de erkekleri etkiler. Sebepleri arasında genetik, hormonal bozukluklar, vitamin, mineral eksiklikleri, iş ve çevresel koşullar yer alır. Çeşitli tıbbi tedavilerle saç dökülmesi problemine çözüm bulamayan kişiler, çağımızın en popüler uygulamalarından biri olan saç ekimi yöntemine başvurabilir. Alanında deneyimli ve uzman hekimlerin görev yaptığı Medical Park Hastanelerinde tam teşekküllü saç ekimi kliniğinde saç ekim tedavisini gerçekleştirmek mümkündür.

Saç Ekiminden Sonra İz Kalır mı? 

Saç ekimi sonrası süreç ve dikkat edilmesi gerekenler, bu tedaviye başvurmayı düşünen ve saç ekimi yaptıran kişiler tarafından en çok merak edilenler arasında yer alır. Uzmanlar tarafından verilen tavsiyeler ve bu tavsiyelere uymak, saç ekim sürecinin başarılı olmasında son derece önemlidir. Operasyondan sonraki süreç kısmen uzundur. Operasyon sonrası önerilere dikkat etmeli ve kişinin kendinde gözlemlediği değişikliklerin normal ve doğal bir sürecin parçaları olduğu bilinmelidir. Saç ekimi sırasında kesi uygulanmadığı için iyileşme sonrası yara izi kalmaz. 

Saç ekimi sonrasında ciddi olmayan yan etkiler ortaya çıkabilir. En çok görülen yan etkilerden biri olan şişlik, vücudun yaralanma ve hasarlara verdiği tepkidir. Şişlik, doğal bir durumdur, zararsız ve geçicidir. Şişen bölgeye soğuk uygulamak, bölgeyi yüksekte tutmak, bol bol su içmek şişliğin çabuk geçmesini sağlar ve etkisini azaltır. Saç derisinde kızarıklık, kaşınma, hafif kanamalar da diğer yan etkiler arasındadır. İki haftayı geçen ve iyileşme göstermeye yan etkiler enfeksiyon göstergesi olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında doktora başvurmak gerekir. Ayrıca bu süreç boyunca belirli periyotlarla yapılması planlanan doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.

Saç Ekimi Sonrası Yıkama

Saç ekimi sonrası ilk hafta çok önemlidir. Saç ekiminden sonraki gün bandaj çıkarılır. Sıcak sudan ve güneşten uzak durulmalıdır. Üçüncü günden sonra doktorun önerdiği bir şampuanla saç yıkamaya başlanabilir. Çay, kahve minimum seviyede tüketilmeli, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Fiziksel aktiviteler ve stresten kaçınılmalıdır. İkinci haftadan sonra saç derisindeki yaralar iyileşmeye başlar ve kabuklar dökülür. Ölü derinin atılmasına destek olmak için saç derisine masaj yapılarak yıkanmaya özen gösterilmelidir. Bu dönemde az miktarda saç dökülmesi “şok dökülme” denilen normal bir süreçtir. Bu normal süreç, iki aydan dört aya kadar uzayabilir. Sonrasında düzenli saç gelişimi görülür.

 

Saç Ekimi Sonrasında Doğal Görünüme Ne Zaman Ulaşılır?

Saç ekimi sonra üçüncü haftada şişlik ve saç çizgisi etrafındaki kızarıklıklar büyük oranda kaybolur. Bu dönemde uzman kontrolünde egzersize başlanabilir. Ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. İkinci aydan sonra saç dökülmeleri azalır ve yeni saçlar çıkmaya başlar. Saçların büyüme hız düzenli olmayabilir. Enfeksiyon gelişme riskine karşı dikkat edilmelidir. Enfeksiyondan şüphelenilen bir durum var olursa uzman hekime danışılmalıdır. İşlemden sonraki altıncı ayda saçlar kalınlaşmaya ve uzamaya başlar. Saçlar taranmaya, tıraş olmaya, bakım yapmaya müsaittir. Yeni çıkan saçların eşit şekilde uzamaması normaldir. Eşit olmayan kısımlar kesilerek düzeltilebilir. Bir yıl sonra doğal görünümlü, dolgun saçlara sahip olunur. Bundan sonra saçları şekillendirmek serbesttir. Artık saçlar uzamaya ve büyümeye devam eder. Saçların özel bir bakıma, şampuana veya ilaca ihtiyacı kalmaz. Standart şampuanlar ve saç bakım ürünleri yeterli olur.

Saç Ekiminden Sonra Ekilen Saçlar Ne Zaman Çıkar?

Hastalar, saç ekiminden sonra ekilen saçların hızlıca çıkmasını ve uzamasını ister. Ancak saç ekimi doğal bir süreç olduğu için biraz sabır gerektirir. İşlem yapıldıktan sonra zaman zaman saçlarda dökülme ve uzama görülmesi normal bir durumdur. Operasyondan sonraki iki üç ay içerisinde saçlar çıkmaya başlar. Çıkan saçlar değişik miktarlarda uzayabilir. Eşit olmayan saçlar kötü bir görüntü yaratıyorsa doktorun da onayı ile kesilebilir. Ancak kesme işlemi sınırlı bir miktarda yapılmalı, kazınma işlemi yapılmamalıdır. Çıkan saçların bakımına özen gösterilmeli, doktor tarafından önerilen şampuanlarla masaj yapılarak yıkanmalıdır.

Saç Ekiminden Sonra Ekilen Saç Dökülür Mü?

Saç ekimi sonrasında onuncu günden itibaren saçların az miktarda dökülmesi beklenen bir durumdur. Belli zaman aralıklarında saç dökülmesi ve saçların çıkması yaşanır. Aslında bu dökülen saçlar, önceden kalan veya sağlıksız saçlardır. Bu güçsüz olan saçlar dökülerek daha sağlıklı saçların çıkmasına ve çoğalmasına ortam hazırlar. Saç ekiminden sonra saç dökülmesi yaşayan kişiler, bu durumun normal olduğunu bilmeli ve panik yapmamalıdır. Yapılan cerrahi müdahale sonucu ekilen saçlar ve saç derisinin belli bir adaptasyon sürecine maruz kaldığı ve saç dökülmesinin beklenen bir sonuç olduğu bilinmelidir. Doktor kontrolü randevularını aksatmamak, saç dökülmesinin kontrol edilmesi ve saç bakımının yapılması açısından önem taşımaktadır.

Saç Ekiminden Sonra 1 Ay

Saç ekiminden sonra 1 ay içerisinde saç ve saç köklerinde şok dökülmeler meydana gelir. Buna şok dökülme denmesinin sebebi, saç dökülmesinin bir anda gerçekleşmesidir. Saç dökülmelerinin ardında daha sağlıklı ve güçlü saçlar çıkmaya başlar. Operasyondan sonra bir ay boyunca ağır kaldırmaktan, yüzmeden, spordan olabildiğince uzak durmak gerekir. Saç ekilen bölgelere karşı hassas davranılmalı, dışarıdan gelebilecek darbelerden korunmalıdır. Yatış pozisyonuna dikkat edilerek mümkün olduğunca yastığa temas edilmemelidir.

 

Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç ekimi yaptıran hastaların, işlemden sonra saç köklerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için saç bakımına özen göstermeleri gerekir. Tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler ve kaçınılması gerekenler şunlardır:

  • Ter, yeni ekilen saç köklerine zarar verebilir. Bu nedenle ilk günler terlemeye neden olacak ağır fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır.
  • İlk günler sigara, alkol, kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.Saç ekimi yapılan bölgelerin yastığa değmemesine özen gösterilmelidir.
  • Sıcak sudan ve güneşten kaçınılmalıdır. İlk iki hafta denize ve havuza girilmemelidir.
  • Elle ekim yapılan bölgeye dokunmamak ve saç derisini kaşınmamak gerekir.
  • Stresten uzak durulmalıdır.
  • Uygulama sonrası iki gün saçlar suya değdirilmemelidir.
  • Fazla tuz tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Kabukların kendiliğinden dökülmesi beklenmeli, gerekiyorsa kafa derisine nazikçe masaj yapılmalıdır.
  • Şişlik oluşumunu en aza indirmek için sırt üstü uyumaya özen gösterilmelidir.
  • Yara iyileşmesini desteklemek amacıyla hekimin önerdiği vitamin ve minerallerden destek alınabilir.
  • Doktor, hastanın sağlık durumuna göre çeşitli ilaçlar ve solüsyonlar reçete eder. Bunlar doktorun anlattığı şekilde, düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Belli bir süre saç dökülmesinin normal olduğu bilinmeli ve bu konuda panik yapılmamalıdır.
  • Ekilen bölge yağmurdan korunmalıdır.
  • Kolay giyilebilen, rahat kıyafetler seçilmelidir.
  • Belli bir süre sonra saç kesimi yapılabilir ancak saçlar kazıtmak doğru değildir.
  • Baş bandı ve başa hafifçe oturan bir şapkadan faydalanmak olumsuz dış etkileri uzak tutacağı için önerilir.

Türkiye’de Saç Ekimi

Türkiye’de saç ekimi tedavisi, geri dönüşümsüz saç kayıplarında yapılır. Hormonal saç dökülmesi durumunda doktorlar genellikle önce bir tıbbi tedavi denemesi yapar. Kadınlarda ilaç tedavisi ile saçların tekrar çıkması sağlanabilirken, ilaçlar erkeklerde sadece dökülmenin durdurulması ve ileri saç dökülmesine karşı çözüm sunabilmektedir. Birçok hasta uzun sürelerle ya da ömür boyu ilaç kullanmak istememektedir. Türkiye’de ilaç tedavisinin mümkün olmadığı ya da sonuç alınamadığı durumlarda saç ekimi yapılması planlanır. Türkiye’de saç ekimi için reşit olan bireyler söz konusu olduğunda yaş aralığı kısıtlaması yoktur. Doktor muayenesi sonrası Türkiye’de saç ekimi prosedürleri gerçekleştirilir. Alanında uzman pek çok doktor, en hijyenik ve steril koşullar altında tam kapsamlı hastanelerde saç ekimi hizmeti vermektedir.

Türkiye'de saç ekimi hizmetleri, alanında uzman doktorlar ve ekipleri, kullanılan son teknolojiler sayesinde son derece gelişkin bir hal almıştır. Siz de yenilikçi tıp teknolojiyle donatılmış 26 hastanemiz, 2500’ün üzerinde uzman hekim kadromuz, 25 yıllık sağlık tecrübemiz ve misafir odaklı üstün hizmet anlayışımızla tanışmak ve saç ekimi hizmetinden tam teşekküllü hastane koşullarında yararlanmak isterseniz bilgi ve randevu alabilirsiniz. 

Yorumlarınız bizim için değerlidir !