Yol Tarifi Al Hemen Ara

Tedaviler

Çocuk Gastroentolojisi

Gastroenteroloji, iç hastalıklarının bir alt uzmanlık alanıdır ve yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar ve karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, pankreas ve dalak dahil olmak üzere sindirim sisteminin tanı ve tedavisi ile ilgilenir. Trg Uluslararası Sağlık, Çocuk Gastroenterolojisi alanında Türkiye'de dünya standartlarında teşhis ve tedavi sağlayabilmektedir. 

 
Endoskopi
Endoskopi ucunda kamera bulunan ve yaklaşık olarak bir metre uzunluğunda ve parmak kadar kalınlığı bulunan bir cihazdır. Endoskopi işlemi ise ağızdan hortumla girilerek yemek borusunun, onikiparmak bağırsağı ve midenin incelenmesine denir. 
Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağıza acı su gelme, yutkunma, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık ya da kanama şüphesi olan hastalara mutlaka endoskopi yapılması gereklidir. 
 
Gastroskopi
 
Gastroskopi, ucunda ışıklı bir kamera bulunan ince ve bükülebilen bir görüntüleme cihazı ile ağızdan girilerek yemek borusundan başlayıp mide ve ince bağırsakların başlangıç kısmına kadar olan bölümün görüntülenerek incelenmesi işlemidir. İşlem sırasında elde edilen görüntü ekrana yansıtılarak inceleme yapılmaktadır ve şikayetler sonucu hastalık teşhis ve tanısı için oldukça net bilgi veren başarılı bir yöntemdir.
Uygulama için herhangi bir yaş sınırı yoktur, İşlemi yapan merkezlerde hastalara lokal uyuşturucu sprey verilmektedir ve uygulama sırasında herhangi bir şekilde acı hissetmeleri söz konusu olmamaktadır.
 
Biyopsi
 
Bir tanı yöntemi olan biyopsi, vücutta hastalık şüphesi bulunan bölgeden cerrahi yöntemler ile hücre, sıvı ya da doku alma işlemidir. Başta kanser olmak üzere, pek çok hastalığın kesin teşhisi için hastadan alınan küçük doku, hücre ya da sıvı örneğinin, patoloji laboratuvarında incelenmesi işlemi olan biyopsi, bazı durumlarda ameliyat sırasında da yapılabilir. Yapılan patolojik incelemenin sonucunda, hastanın doku ya da organında var olan değişiklikler ve anormallikler, patologlar tarafınca incelenerek raporlanır. Böylece uygun tedavi için gerekli olan tanı netleşmiş olur. Yüzyıllardır uygulanan, gelişmiş teknoloji ve bilgi birikimi ile bir hayli hızlı ve kesin sonuçlar alınabilen biyopsi sayesinde şüphe duyulan dokular incelenir. Uygulanan biyopsi yöntemi ile gerek olduğunda dokunun tamamı da çıkarılabilir. Böylece biyopsi sadece tanı yöntemi olmaktan çıkar ve tedavi yöntemi olarak anılır. 
 
Perkutan endoskopik jejunostomi
 
Perkütan gastrostomi ve jejunostomi, herhangi bir nedenle ağızdan beslenmesi mümkün olmayan hastalarda beslenmenin sağlanması için ince tüpler yarıdımı ile mideye veya ince barsağa girilerek beslenmenin bu kateter ucundan verilecek gıda takviyesiyle devam ettirilmesidir.
 
Bebek ve Çocuk Beslenmesi
 
Beslenme yaşamın her döneminde önemlidir. Büyümenin en hızlı olduğu evrelerden bebeklik döneminde beslenme ayrı bir önem taşımaktadır. Doğumdan iki yaşın sonuna kadar devam eden dönem, çocuklarda büyüme-gelişmenin en hızlı olduğu yaşama sağlıklı başlangıç için en kritik dönemdir. Çocukluk çağı hastalıklarının en önemli ölüm nedenlerinden biri olan büyüme geriliği, bazı vitamin ve mineral eksiklikleri ile ishaller en sık 0-2 yaş grubu çocuklarda görülmektedir. Büyümenin en hızlı olduğu bu dönemde oluşan büyüme geriliğinin iki yaş sonrasında düzeltilmesi oldukça güçtür. Bu nedenle, süt çocuğu ve küçük çocukların beslenmesiyle ilgili alışkanlıkların bu dönem¬de kazandırılması ve annelerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
 
Anne Sütü
Bir toplumun geleceği sağlıklı bireylerin varlığı ile süreklidir. Çocuk¬ların sağlıklı olarak dünyaya gelmesi ve yetişmesi için annelerin gebe ve emziklilik döneminde, fetal gelişme, süt yapımı, besinlere olan gereksin¬melerinin artması ve buna bağlı olarak yeterli ve dengeli beslenmeleri ve sağlıklarını korumaları konusunda bilinçlendirilmeleri gereklidir.
Yenidoğan bir bebek için en uygun besin ANNE SÜTÜ’dür. Anne sütü bebeğin sağlıklı olması, tüm besin öğeleri gereksinmelerini karşılaması, kolaylıkla sindirilebilmesi ve enfeksiyonlara karşı koruması açısından yeri doldurulamaz bir besindir.
Yenidoğan bir bebeğe İLK 6 AYLIK dönemde SADECE ANNE SÜTÜ verilmelidir.
 
Gastrit ve Peptik Ülser
 
Gastrit, mide iç yüzeyini döşeyen ve gastrik mukoza adı verilen zarın iltihaplanması durumudur. Mide, yenen yiyecekler için tampon görevi görür. Yiyecekler midede karıştırılır, asidik özellikteki mide suyuyla sindirilir. Midede ayrıca diyetle alınan proteinleri parçalayan sindirim enzimleri de salgılanır
 
Ülser
Peptik ülser, midenin iç yüzeyinde ve ince bağırsağın üst kısmında çeşitli sebeplerden dolayı gelişen açık yaralara verilen isimdir. Ülserin en yaygın belirtisi sürekli mide ağrısıdır. Ülserlerin en yaygın nedeni Helicobacter pylori bakterisi enfeksiyonudur. Bazı ilaçarın uzun süreli kullanımı da ülsere neden olabilir.
 
İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları
 
İBH, sindirim sisteminde, özellikle de barsaklarda, iltihap içeren hastalıklardır. İBH, iltihapla sonuçlanan ve bazen barsakların yapısında hasara neden olan kronik bir hastalıktır. İBH'nın iki türü vardır; ülseratif kolit ve crohn hastalığı.
 
ÜLSERATİF KOLİT NEDİR?
 
Ülseratif kolit; kalın barsakta iltihaba neden olan bir hastalıktır. İltihap, rektum denen kalın barsağın en son bölgesinden başlayarak zaman içinde daha üst seviyelere uzanabilir.
 
CROHN HASTALIĞI NEDİR?
 
Crohn hastalığı, kronik ve gastrointestinal kanalın herhangi bir yerinde oluşabilen, sebepleri birden fazla olan iltihabi bir hastalıktır. Genellikle ince barsağın alt kısımlarını, bazen de kalın barsağı etkiler. Çok ender olarak; mide, yemek borusu veya ağız da etkilenebilir. 
 
Çölyak Hastalığı
 
Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle 1 yaşından sonra gluten içeren besinlerin tüketilmeye başlanması ile birlikte ilk belirtiler ortaya çıkar. Başlangıçta bulantı, kusma, ishal, halsizlik gibi belirtiler görülür. İlerleyen dönemlerde ise anemi, cilt döküntüleri gibi farklı belirtiler eklenir. Kronik bir hastalık olmasına rağmen tedavisi mümkündür ve tedavi gluten içeren besinlerin diyetten çıkarılmasından ibarettir.
 
Pankreas Hastalıkları
Özetlenmesi zor ders gibi anlatmış bundan daha kısa olmaz  bu link pankreas hastalıklarını anlatıyor.
 
Kolestaz (Sarılık)
Kolestaz safranın barsağa akamamasıdır. Akut veya kronik olabilir. Kronik kolestazda sarılık akut alevlenme veya terminal dönemi yansıtır. Akut kolestaz erişkinde en sık ilaçlar ve toksik maddelere bağlı gelişir.
 
Kolestaz; safra yapımının veya atılımının bozulduğu, serumda direkt bilirubin yüksekliği ile karşımıza çıkan bir klinik tablodur. Çocuklarda ve yenidoğanlarda kolestaz perinatal dönemdeki enfeksiyonlara, özellikle safra ağacını içeren konjenital anomalilere, genetik ve metabolik bozukluklara bağlı gelişebilir.
 
Siroz ve Portal Hipertansiyon
 
Portal hipertansiyon (PH), karaciğere dalak ve gastrointestinal sistemden gelen kanı taşıyan portal venöz sistemdir. Normal koşullarda bu sistemdeki basınç 5-8 mmHg arasında değişir ve bu değerlerin üzerindeki basınç PH olarak isimlendirilir. Buna karşın portal hipertansiyon hastalığından söz etmek için basıncın genellikle 12 mmHg ve üzerindeki değerlerde sabit bir seyir izlemesi aranmaktadır.
PH’nin nedenleri arasında birçok hastalık yer alır. Ancak bunların içinde en önemlisi karaciğer sirozudur.
 
Akut ve Kronik Karaciğer Yetmezliği
 
Akut karaciğer yetmezliği, çocukluk çağında önemli bir sorundur. Bu durumun tanımı, hastanın takibi, ne zamana kadar genel pediyatri uzmanı, hangi aşamada pediyatrik gastroenteroloji uzmanının görüşünün alınması ve ne zaman hastanın karaciğer nakli tedavisi yapılabilen bir merkeze sevkinin gereklidir
Kronik karaciğer yetmezliği tanısı alan hastalarda saçlarda seyrelme, dökülmeler, ciltte
kuruluk ve tırnaklarda değişiklikler olabilmektedir. Sirozdaki tırnak değişiklikleri clubbing,
tırnakların kalınlaşması, tırnaklarda beyaz bant görünümleri (Muehrke’nin bantları) olabilir 

Yorumlarınız bizim için değerlidir !