Yol Tarifi Al Hemen Ara

Tedaviler

Beyin Cerrahisi

 

Beyin Cerrahisi Nedir?
 
Beyin ve yakın yapılarla ilgili sorunları tedavi etmek için beyin üzerinde yapılır. Kafatasından geçmeyi ve beyni oluşturan yumuşak dokuya erişmeyi içerir. Bu tür operasyonları yürüten kişilere beyin cerrahları denir. Böyle bir operasyona hak kazanmak için yıllarca eğitimden geçerler.
 
Teşhisler 
Bir takım koşullar beyin cerrahisini gerektirebilir. Bunlardan biri beyin tümörüdür. Ondan kurtulmanın tek yolu onu kesmektir. Ayrıca solucanlar gibi istilacı parazitler beyin cerrahisine yol açabilir. Anevrizmalar gibi diğer durumlar beyin cerrahisine yol açar.
 
Tanı, yumuşak doku görüntüleme tekniklerinin kullanılmasıyla gerçekleşir. Kullanılan en yaygın yöntem MRI makinesidir. Nadir durumlarda bir CT taraması da kullanılabilir. Bazı durumlarda, minimal invaziv tekniklerle biyopsi alınır.
 
Tedavi
Beyin bozukluklarını tedavi etmek karmaşıktır. İlk olarak doktor, kafatasına giriş yapacağı kısımdaki kılları tıraş eder. Bu, kontaminasyonu önlemek için yapılır. Tıptaki son gelişmeler nedeniyle, ameliyat hasta tamamen uyanıkken yapılabilir.
 
Tamamen uyanık beyin ameliyatı, bir şeye dokunması durumunda doktorun uyarılmasına yardımcı olur. Bazen doktor başın üst kısmı dışında başka bir yere de kesi yapabilir. Örneğin, burun yoluyla minimal invaziv bir cihaz kullanabilir. Cihaz ayrıca ağzın çatısındaki bir delikten de sokulabilir. Minimal invaziv teknikler, yara izi miktarını azaltmaya yardımcı olur. Bir şeylerin yanlış gitme riski daha azdır. Ayrıca hastanın iyileşme süresi daha kısadır. Bunun nedeni, iyileşmesi gereken birkaç yapıdır.
 
Bir beyin ameliyatı, hastanın en az bir gün hastanede kalmasını gerektirir. Bu süre düzenli olarak taramalar yaparak geçirilir. Ayrıca ağrı kesici ilaç verilecektir. Düzenli taramalar, doktorun düzeltilmesi gereken yanlış bir şey olup olmadığını belirlemesine yardımcı olur. Nadir durumlarda, daha ileri testler için hastadan bir süre daha kalması istenir.
 
İyileşme süresi aylar veya haftalar alabilir. Bir hasta ameliyattan sonra biraz ağrı beklemelidir. Sonuç olarak, rahatsızlığı azaltmak için bazı ağrı kesici ilaçlar almak gerekir. Yaranın hijyenik tutulması da önemlidir. Herhangi bir enfeksiyon olmadan daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
 
Hastanın çok fazla dinlenmesi gerekiyor. Bu, vücuda normal şekilde çalışmaya devam etmesi için ihtiyaç duyduğu enerjiyi verecektir. Ek olarak, vücudun ameliyattan tamamen iyileşmesini sağlayan özel bir diyet almaları gerekir. Bazen bir hastanın fizik tedaviye ihtiyacı olabilir. Bunun nedeni, beyin cerrahisinin hareket etmede bozulmaya neden olduğu biliniyor olmasıdır. Erken müdahale edilmezse kas atrofisine neden olabilir. Hastanın konuşma terapisine gitmesi de gerekebilir. Doğru konuşma becerilerinin kaybı, beyin ameliyatı ile olma eğilimindedir.
 
 
Beyin Kanamaları
 
Beyin kanaması beynin içinde ya da beyin ve kafatası arasındaki bölgede görülür. En sık rastlanan türü bölgedeki damarlardan birinin zamanla zayıflayıp kan basıncına dayanamaması sonucu çatlaması sonucu oluşmaktadır.  
Beyinde pek çok damar bulunur ve bu damarlardan birinin zarar gördüğü durumlarda bölgede enflamasyon ve ödem görülebilir. Beyin ve beyni çevreleyen dokuda bir kanama olduğunda bu bölgede kan birikir ve bu birikme de beyinde basınca yol açar. Hemen müdahale edilmemesi hâlinde bu basınç beyinde çeşitli zedelenmelere sebebiyet verebilir.
 
İnme
 
İnme, beyindeki zayıf kan akışının hücre ölümüne neden olduğur tıbbi durumdur.[5] Başlıca iki türü vardır: kan akışının olmaması nedeniyle iskemik ve kanama nedeniyle hemorajik.[5] Her ikisi de beynin bölümlerinin düzgün çalışmayı durdurmasına neden olur.[5] İnmenin belirti ve semptomları, vücudun bir tarafında hareket edememe veya hissetmeme, anlama sorunları veya konuşma, baş dönmesi veya bir tarafta görme kaybı’nı içerebilir.[2][3] İşaretler ve semptomlar genellikle inme meydana geldikten hemen sonra ortaya çıkar.[3] Semptomlar bir veya iki saatten az sürerse inme geçici iskemik atak (TIA), ayrıca mini inme olarak da adlandırılır.[3] Bir hemorajik inme ayrıca bir şiddetli baş ağrısı ile ilişkili olabilir.[3] İnmenin semptomları kalıcı olabilir.[5] Uzun vadeli komplikasyonlar arasında pnömoni ve mesane kontrolünün kaybı yer alabilir.
 
Travmalar 
 
Kafa travmaları, kaza ya da kavga gibi bir olay anında kafaya darbe alınması sonucu oluşur. Başına darbe alan kişinin en kısa sürede tam donanımlı bir hastaneye gitmesi gerekir. Bazen travmanın şiddetine göre sonuçları ön görülebilir. Hastadaki bulguların detaylı değerlendirmesi ile tedavi süreci planlanır.
Darbe sonucu kafa derisinde şişme, kafatasında kırılma, beyin dokularında kan birikmesi gibi ani müdahale gerektiren durumlar görülebilir. Burun, göz, elmacık kemiği gibi yüzde çeşitli bölgelere alınan darbeler de kafa travması oluşmasına sebep olabilir. Eğer yüz bölgesine şiddetli bir darbe söz konusu ise en kısa sürede bir doktora muayene olmak faydalı olacaktır.
 
Tümör
https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCm%C3%B6r
Tümör (ur; neoplasm; tumor) tanımı önceleri vücuttaki herhangi bir şişlik ya da kitle için kullanılırdı (yangıda, ödem ve şişlik nedeniyle oluşan doku büyümesi için bile “tumor” nitelemesi yapılmıştı). Sonraları hücrelerin kuralsız ve sınırsız çoğalmaları nedeniyle oluşan kitleler için kullanılmaya başlandı. Yaşamın herhangi bir döneminde organizmanın bir bölümündeki hücre¬ler biyolojik niteliklerini düzenleyici kurallara uyum göstermez ve sınırsız ola¬rak çoğalabilir (otonomi). Bu nitelikleri içeren bir kitleye tümör ya da neoplazm (neoplasm; yeni gelişen kitle) adı verilir. Tümör kitleleri vücudun kendi hücrele¬rinden yapılıdır.[1][2][3]
Tümörle ilgili en eski bulgular tarih öncesi (prehistorik) ve erken historik çağlardaki insan kemiklerinden elde edilen paleopatoloji verilerine dayanmaktadır. Kötü huylu (malign) tümörlerle ilgili tanımlamalar ise M.Ö. 1500 yılına dek uzanır. Hippocrates bu tür oluşumları karkinoma olarak adlandırmıştı.[1]
 
Damar Bozuklukları
 
Beyindeki damarların bazı patolojik durumlardan dolayı tıkanmasına, daralmasına veya yırtılma durumlarına beyin damar hastalıkları denir. Aynı zamanda bu hastalıklar için stroke, inme ve serebrovasküler hastalık gibi isimlerde söylenebilir. Beyin vücudumuzda çok önemli bir yere ve göreve sahip olduğu için beyinde oluşacak hastalıkların önemli derecede büyük sorunlara yer açabilir. Beyinde oluşacak sorunlar ile insanlarda felç (pleji) veya kısmi felç (parezi),bilinç bozukluğu, görme bozukluğu, denge bozukluğu, konuşma bozuklukları (afazi) gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Beyin damar hastalıkları dünyada ölüm sebebi olarak ilk üçe girmektedir. Ve Morbidite denilen hastalık sonrası hasar bırakma konusunda da ilk sırada yer almaktadır. 
 
Parkinson & Epilepsi
 
Parkinson hastalığı, beyindeki  nöronların işlev bozukluğu sonucu ortaya çıkan kronik ve ilerleyici giden hareket bozukluğuna neden olan bir hastalıktır.  Etkilenen nöronların bazıları, beyninizin hareket ve koordinasyonu kontrol eden kısımlarına mesaj gönderen bir kimyasal olan dopamini üretir. Beyindeki dopamin miktarı
Parkinson'un ilerlemesiyle azalır ve hastaları hareketi kontrol edemez hale getirir.
 
Epilepsi halk arasında sara hastalığı olarak da bilinen kronik (uzun süreli) bir hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar (deşarjlar) olur. Bunun sonucunda hastada istemsiz kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç değişiklikleri meydana gelir. Epilepsi nöbetler halinde olan bir hastalıktır. Nöbet aralarında hasta sağlıklıdır. Hayatında yalnızca bir nöbet geçiren hasta, epilepsi hastası olarak kabul edilmez.
Dünya üzerinde yaklaşık olarak 65 milyon epilepsi hastası mevcuttur. Epilepsinin kesin tedavisini sağlayabilen bir ilaç şu an için mevcut olmasa da nöbet geçirmeyi önleyici stratejiler ve ilaçlar ile kontrol altında tutulabilen bir rahatsızlıktır.
 
Omurilik ve Periferik Sinirler
Omurilik, omurga denilen kemik bir yapının içinde boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan ve ortasında yine boydan boya bir kanal içeren merkezî sinir sisteminin bir parçasıdır.
İlk lumbar, omurun alt kenarına kadar devam eder. Buradan itibaren sinirler atkuyruğu şeklinde yayılır. Yaklaşık olarak kadınlarda 43 cm, erkeklerde ise 45 cm uzunluğunda ve 35-40 gram ağırlığındadır. Omurilik soğanından gelen refleksleri kontrol eder ve tam olarak beyinde başlar.
 
Periferik(çevresel sinir sistemi)
beyin ve omurilik haricindeki sinirler ve gangliyondan oluşur. ÇSS'nin ana işlevi, merkezi sinir sistemi (MSS) ile organ ve uzuvlar arasındaki iletişimi (bağlantıyı) sağlamaktır. Omurga ve kafatası gibi kemiklerle veya kan-beyin bariyeri ile korunan MSS'nin aksine ÇSS'nin koruması yoktur. Bu yüzden toksinler ve mekaniksel hasarlara maruz kalabilir. Çevresel sinir sistemi, somatik sinir sistemi ve otonom sinir sistemine ayrılır. Bazı yazılı medyada bunlara duyu sistemi de dahil edilir.
 
UBE Omurga Cerrahisi
 
(Unilateral Biportal Endoskopik) UBE Omurga Cerrahisi Nedir ?
Unilateral Biportal Endoskopi (UBE) Omurgaya 5 ve 8mm’lik iki adet delikten girilerek, kas ve dokular kesilmeden endoskopi video kamerasının 35 kat büyütmesi ile yüksek güvenlikli minimal invaziv bir cerrahidir.
Hangi Durumlarda Tercih Ediliyor?
Omurga orta hat kanal darlığında, orta hat fıtıklarında, faset kitlerinde omurilik kanalını sıkıştıran aşırı büyük fıtık parçalarında, Faset eklem kistlerinde vida ve kafes yerleştirilmesinde kullanılabiliyor.
Yaralanmanın çok daha az olması nedeniyle çoğu zaman omurga vidalama ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
Her yaş grubuna da uygulanabilir.
 
Bel Kayması (Spondilolistezis), 
 
Spondilolistezi, bir omurun altında bulunan diğer bir omur üzerinden ileriye doğru kaymasıdır. Bu kaymayı mümkün kılan, normalde omurun ön ve arka bölümünü birleştiren ve pars artikularis diye adlandırılan kemik köprünün her iki taraflı olarak kırılmış olmasıdır. Bu durum ise spondilolizis olarak adlandırılır.
 
Omurilik Tümör Ameliyatları
 
Omurilik tümörü, omurilikte veya omurilik zarında görülen, omurga kemiklerini etkileyen ve yumuşak dokularda büyüme gösteren tümörlerin tamamına verilen isimdir. İntradural tümör olarak da adlandırılan omurilik tümörü, yerine ve boyutuna göre hasta kişilerde farklı belirtilerle kendini göstermektedir. Beyin işlevlerinin vücuda iletilmesinde yer alan ve sinir sisteminde önemli bir rolü olan omurilikte kanserli hücrelerin bulunması son derece tehlikeli sonuçları meydana getirmektedir. 
Buna ek olarak, kötü ve iyi huylu olabilen tümörlerin ise çoğunlukla görülme olasılığı çok düşüktür. Aynı zamanda, omurilik tümörleri genellikle iyi huylu hücrelerden meydana gelmektedir. Sinir sistemi ve en basit işlevlerde bile görev alabilen omurilikte rastlanan tümörlerin tedavisi ise cerrahi yöntemler aracılığı ile olmaktadır. Günümüzde, özellikle de modern tıbbın ulaştığı nokta göz önünde bulundurulduğunda, potansiyel riskler büyük oranda ortadan kaldırılmaktadır.
 
Cerrahi Operasyon (Omurilik Tümörü Ameliyatı)
Omurilik tümörünün tedavisi için yaygın olarak cerrahi operasyonlar uygulanmaktadır. Özellikle de mikrocerrahi sayesinde, hastaların vücudunda yalnızca çok küçük kesiler açılarak ameliyat gerçekleştirilmektedir. 
 
Böylece, omurilik zarı ve omuriliğin içerisinde bulunan ve çok büyük boyutta olmayan iyi huylu tümörler kolaylıkla alınmaktadır. Bununla beraber, kötü huylu tümörlerde ise farklı prosedürler uygulanmaktadır. Tümörün tamamen alınamadığı durumlarda ek tedaviler uygulanmaktadır. Bazı durumlarda ise hastaya implant takılmaktadır.

Yorumlarınız bizim için değerlidir !